2010. július 11., vasárnap

VB dalok

Shakira és K'naan nevéhez fűzödik az idei VB két nagy dala. K'naan dalát először valamikor január elején hallgattam végig, és rögtön nagy kedvenc lett. Már csak az első sorokért is:
"When I get older, I will be stronger,
They call me freedom, just like a Waving flag"
kb annyit jelent magyarul:
"Mikor idősebb leszek, erősebb leszek,
Szabadságnak fognak hívni, mint a lobogó zászlót"

Mire a VB dala lett, egy kicsit átalakult, de ennek ellenére is tetszik a szöveg. Erősen észrevehető, hogy a Coca-Cola szponzorál, hiszen az első hangok (oh-oh-oh...) az általuk használt zene.
"Give me freedom, give me fire,
Give me reason, take me higher,
See the champions, take the field now
You define us, make us feel proud"
magyarul:
"Adj szabadságot, adj tüzet,
adj okot, vigyél magasabbra,
nézd a bajnokokat, lépj pályára
Meghatározol és büszkévé teszel".

Mára a dalnak sok változata létezik, van videóklip, amiben K'naan David Bisbal-lal, Will.I.am-mel, vagy éppen Nancy Arjam-mal duettezik. A Magyar Televízió dolgozói is feldolgozták, és az eredmény egész jó lett.

Valószínűleg kevesen tudják, de a Haiti földrengés után a dalt felénekelték a fiatal kanadai énekesek is.

Be kell vallanom, Shakira Waka waka-ja elsőre nem tetszett, aztán ahogy telt az idő egyszercsak azt vettem észre, hogy dúdolom, és nem is olyan rossz. Olvastam néhány cikket ami bírálja, de ha belegondolunk a dal épp arról szól, hogy Afrika végre megkapta a lehetőséget (This time for Afrika-Ezúttal Afrika). Eddig a Dakaron (Dakar Rali) kívül nem igen lehetett Afrikáról hallani, és a foci VB-vel egy nagy esélyt kapott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése